29 Led

Informace pro účastníky LPH 2020 (2021) v Tokiu

V návaznosti na nedávné jednání přípravného štábu poskytujeme našim členům nejnovější informace, týkající se blížících se letních paralympijských her v Tokiu 2020, respektive 2021.


1)     Akreditace  – Svazy sesbírají data od všech potenciálních účastníků letních paralympijských her do poloviny března 2021. Jedná se o sken pasu, fotku, podepsaný tzv. „Participation agreement“ (aktualizovaný, oproti roku 2020)) + další potřebná data do databáze „Long list“. Dále bude třeba od účastníků dodat rozměry oblečení, ve kterém bude sportovec startovat/závodit.


2)     Komise ČPV – ČPV zřídí pracovní komise, kde bude mít každý zainteresovaný svaz maximálně dvoučlenné zastoupení.


3)     Přípravné kempy před LPH v Japonsku – Ke konci roku byl našim reprezentantům a sekcím rozeslán formulář ohledně předběžného zájmu o účasti na přípravných kempech v Japonsku. Bohužel, ČPV v nedávné době dostalo zprávu o jejich zrušení. ČPV i nadále jedná s dalšími prefekturami v Japonsku, avšak situace bude velmi komplikovaná, vzhledem k opatřením COVID-19 a následujícímu bodu:


4)     COVID-19 + pravidlo 5 a 2 – Mezinárodní paralympijský výbor se rozhodl jít ve stopách mezinárodního olympijského výboru a zavedl pravidlo 5 a 2.

a.      Co to znamená? Každý účastník LPH se dostaví do vesnice 5 dní před disciplínou + každý účastník opustí dějiště LPH maximálně 2 dny po skončení poslední disciplíny

b.      Dřívější přílet do Tokia by znamenal, že sportovec dostane statut turisty, tedy povinnou, 14 denní karanténu.

c.      Vše se samozřejmě může ještě změnit


5)     Zahajovací a zakončující ceremoniál – stále v řešení, ve hře je také varianta úplného zrušení obou slavnostních ceremoniálů…


6)     Cyklistika – i nadále platí, že cyklisté budou mít svou vlastní „vesnici“ – zatím v blíže nespecifikovaných hotelech. Tito sportovci budou mít možnost využít i lůžka v hlavní paralympijské vesnici v Tokiu, avšak IPC přesun sportovců do vesnice důrazně nedoporučuje. Také kvůli pravidlu 5 a 2, které sportovcům nařizuje opustit dějiště LPH do 2 dnů od poslední disciplíny. Zejména pak kvůli bezpečnosti a opatřením spojených s pandemií.


7)     Volný pohyb – do dnešního dne bohužel není jasné, zda-li sportovci/doprovody budou moci vůbec opustit vesnici/hotely. Vše je v řešení.


8)     Uskutečnění LPH – Dle nejnovějších informací se LPH v Tokiu v roce 2021 uskuteční. Faktem je, že to budou hry, které se budou vymykat všem předešlým. Měření teplot, izolace, časté testování, včetně reportování o aktuální lokaci sportovců a doprovodů bude bohužel na denním pořádku.


9)     Očkování proti COVID-19 – Nebude povinné. I přesto se pro účastníky LPH pokusí ČPV vyjednat u MZČR výjimku, aby byli do zahájení her (v případě zájmu) naočkovaní.


10)  Pozitivní testy na COVID-19 v Japonsku – Organizátoři bohužel dosud nevědí, jak budou pozitivní testy na místě řešit. Ve hře je mnoho variant. Samozřejmostí je přesun těchto osob do přísné karantény.


11)  Změny – Vzhledem k neustále se měnící situaci ohledně pandemie koronaviru SARS-CoV-2 si organizační výbor vyhrazuje právo na změny ve všech opatřeních a pravidlech.