15 Úno

Úspěchy našich atletů na Grand Prix v Dubaji!

V sobotu skončily první závody prestižního seriálu Grand Prix pod hlavičkou IPC. Již tradičně byla sezóna Grand Prix zahájena v Dubaji na závodech „12th Fazza Championships World Para Athletics Grand Prix 2021

Teplé počasí českým atletům vyhovují a rok co rok si z Dubaje odváží hodně medailí. Ani letošní ročník nebyl jiný!


I přesto, že tréninkové podmínky našich atletů v ČR nejsou jednoduché a značně omezené, ostudu ve Spojených arabských emirátech rozhodně neudělali. Naopak uspěli ve světové konkurenci a vybojovali celkem 7 cenných kovů!!


Pro zlatou medaili si doběhla Tereza Jakschová (T47) v běhu na 100 m. Jednalo se o jedinou zlatou medaili pro Českou republiku (čas 12,95s).


Diskař Jaroslav Petrouš (F57) o pár centimetrů přišel o zlato, kdy ho o něj připravil posledním pokusem ruský závodník a legenda disku ve své kategorii – Alexey Ashapatov a tak za svůj vynikající výkon (44,11m) získal pro české barvy stříbro.


Mirka Obrová (F56) ve velké konkurenci vybojovala v hodu diskem a vrhu koulí celkem 2 bronzové medaile! Stejný kov si vyházela v hodu kuželkou Anička Muziková (F32). Další dvě bronzové medaile pro ČR vybojovaly Sportovkyně České federace Spasic Handicap – Anička Luxová (F35) ve vrhu koulí a Martina Šimonová (F44) v hodu diskem.


Těsně pod stupněm vítězů na čtvrtém místě skončil Fanda Serbus (F32) v hodu kuželkou, Standa Náčin (F53) ve vrhu koulí, Eva Kacanu (F54) v hodu diskem, oštěpem a vrhu koulí, Michal Enge (F51) v hodu diskem, ale také ostatní atleti – Dušan Ščambura, Jaroslav Teichmann, Jaroslav Brož, Martin Slabý a Adéla Učňová se činili a předvedli to nejlepší co umí. Pro poslední 2 zmíněné šlo o první velké závody na úrovni Grand Prix a pevně věříme, že si z Dubaje odváží cenné zkušenosti do dalších závodů.


Všem zúčastněným blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci ČR! Přejme si, aby se podmínky pro trénování v tuzemsku zlepšily a mohli jsme být na mezinárodních závodech ještě úspěšnější…


Fotogalerie (zdroj: IPC, fotogalerie sportovců):

Terka Jakschová (T47) po startu běhu na 100m
Terka Jakschová (T47) ve startovním bloku krátce před startem závodu na 100m
Jarda Petrouš (F57) po závodě v hodu diskem
Mirka Obrová (F56) slaví zisk dvou bronzových medailí
Část českého národního týmu v útrobách Dubajského stadionu