12 Čvc

Zemřela para-atletická Legenda

Atletiku handicapovaných zastihla smutná zpráva a to, že nás navždy opustil a do sportovního nebe se vydal sportovec tělem i duší  – Štefan Danko  1947* – 2021†


Na poli české atletiky handicapovaných neexistuje člověk, který by se více zasloužil o její rozvoj a slávu, než Štefan Danko přezdívaný Pišta . Paralympijský vítěz z Atlanty 1996 v hodu oštěpem se atletice věnoval nejen jako reprezentant a aktivní sportovec, ale i jako funkcionář, zakladatel Atletiky vozíčkářů , organizátor soustředění, vyhledávač talentů a mentor mladých sportovců. Pod jeho vedením vyrostla generace atletů, kteří nejen vozili cenné kovy ze světových šampionátů, ale hlavně díky sportu našli přátele i životní náplň. A jeho sportovní kariéra je zároveň kronikou atletiky handicapovaných v České republice. „Pišta“ se nevěnoval jen atletice, ale stál také u zrodu basketbalu na vozíku v ČR, kterému se také věnoval do současnosti. Hrával také stolní tenis, kdy jezdil na turnaje a soutěže,  byl a bude vždy příkladem pro ostatní lidi, kteří se octli na vozíku.


Na jeho počest proběhlo v Olomouci 10.7.2021  během mezinárodního atletického mítinku Czech Open 2021 uctění jeho památky a to minutou ticha a potleskem při vyhlášení právě jeho disciplíny hodu oštěpem kategorie F55/56.  


Čest jeho památce! „Pišto, děkujeme nikdy nezapomeneme!