14 Čvn

Mistrovství Evropy ISIHF v ledním hokeji "standing" – 2005

Mistrovství Evropy ISIHF v ledním hokeji „standing“ pro rok 2005, Innsbruck, Rakousko 16.-18.5.2005

Tělesně postižení hokejisté Ruska získali zlaté medaile při premiérovém Mistrovství Evropy v ledním hokeji „standing“ vítězstvím ve finále nad týmem České republiky v poměru 5 : 2 ( po třetinách 4:0, 0:2, 1:0 ). Branky českého týmu vstřelili Roman Erben po asistenci Petra Juřeny a Karel Majzlík po přihrávce Martina Laciny. Po ne příliš vydařené první třetině si český tým vytvořil řadu nadějných šancí , které však později vyhlášený nejlepší brankář turnaje i loňského MS v Praze Plotnikov úspěšně likvidoval. Český tým předvedl zejména v druhé a třetí části zápasu zatím nejlepší výkon na mezinárodním poli a odvezl si zaslouženě stříbrné medaile.

Tomuto finále předcházela utkání obou týmů se třetím účastníkem turnaje, týmem Lotyšska . Nově vzniklé mužstvo ( založeno po exhibičním utkání týmu světa ISIHF v Rize v listopadu 2004 ) podlehlo nejprve týmu Česka 4 : 0 ( branky zaznamenali Juřena, Svoboda, Erben a Lacina ) a ve druhém utkání týmu Ruska 4 : 1 . Pro Lotyše ale znamenala již pouhá účast na turnaji významnou zkušenost , zejména z důvodu, že budou pořadatelé Mistrovství světa ISIHF v roce 2006.

Kvalitu turnaje poznamenala neúčast hokejistů Finska , kteří se původně přihlásili, dodatečně se ale z účasti na turnaji zrušili. Stejně tak hostitelskému Rakousku se zatím nepodařilo tým sestavit. Pro MS 2006 v Lotyšsku je tedy zatím ve hře šest týmů , a to Kanady, USA, Ruska, Finska, České republiky a Lotyšska.

V průběhu turnaje se konal kongres ISIHF ( International Standing Ice Hockey Federation ) , na kterém bylo schváleno přijetí Lotyšska do ISIHF, pořadatelství Mistrovství světa v roce 2006 v Rize , Lotyšsko . Dále byly projednávány otázky rozvoje hokeje standing v dalších zemích, získávání nových hráčů a rozšiřování členské základny zejména ve vztahu k mládeži a dětem.

Kongresu se zúčastnili kromě zástupců členských zemí ISIHF také místostarosta města Innsbruck pan Michael Bielowski, místopředseda Rakouského hokejového svazu pan Peter Schramm, ředitel areálu Olympia World Innsbruck pan Helmut Wurm. S ohledem na případnou prezentaci hokeje standing při Zimních paralympijských hrách v roce 2006 v Turíně byla velmi cenná osobní účast paní Tiziany Naší, prezidentky organizačního výboru ZPH 2006 v Turíně a členů IPC Michaela Knause a Thomase Goodingse.

Mistrovství Evropy bylo uspořádáno pod záštitou Rakouského paralympijského výboru, Rakouského a Tirolského hokejového svazu a města Innsbruck .