17 Čvc

Lukostřelba – sport pro všechny

Lukostřelba patří mezi nejstarší Olympijské sporty. Handicapovaní sportovci se tímto sportem také zabývají a lukostřelba je významným paralympijským sportem.

Handicapovaní lukostřelci jsou rozděleni do několika skupin podle postižení, dále na muže a ženy:

  • W1 – lukostřelci s postiženýma rukama – střílí zpravidla z kladkových luků
  • W2 – paraplegici – střílí z olympijského luku z vozíku
  • ST – stojící – střílí z olympijského luku ve stoje či v sedě ze stoličky bez opěry zad
  • Open – všechny předešlé skupiny střílející z kladkových luků s optikou

Pravidla lukostřelby handicapovaných jsou v podstatě stejná jako u nepostižených. Řídí se podle pravidel mezinárodní lukostřelecké organizace FITA.

ARCHERY HandiCUP jehož jedenáctý ročník v letošním roce probíhá, prošel svým vývojem. První ročníky se střílela sestava FITA krátká. Vzdálenosti 50 a 30m do terče o průměru 80cm. Na každou vzdálenost 12sad po 3 šípech. Postupně se vzrůstající výkonností lukostřelců a možností zúčastňovat se mezinárodních závodů, se začaly střílet sestavy FITA.
Pro ženy 70+60+50+30m pro muže 90+70+50+30m. Dlouhé vzdálenosti se střílí do terče průměru 122cm v 6 sadách po 6 šípech. Celkem 144 výstřelů.
Formát závodů je vždy přizpůsobován potřebám reprezentace. V Paralympijském roce se střílí FITA 70, což je střelba 2x70m. Celkem 72 výstřelů. Doplněno Olympijskou sestavou na 70m. To je eliminační závod dvojic.
Lukostřelba je jedním z mála sportů, v kterém mohou spolu soupeřit rovnocenně postižení s nepostiženými sportovci. Proto již třetím rokem je ARCHERY HandiCUP součástí lukostřeleckého kalendáře Českého lukostřeleckého svazu a zúčastňují se ho i nepostižení.