6 Kvě

Jirka Ježek vyhrál American Cup!

Kanadský Montreal byl ve dnech 25 – 29.4. 2007 pořádajícím městem sportovních her pro handicapované sportovce „DE COEUR ET D´EXPLOITS“. Soutěžilo se v atletice, basketbalu, boccie, ragby vozíčkářů, goalballu, plavání, vodním pólu, moderní gymnastice, fotbalu, volleyballu, floorballu, hockey ballu a cyklistice.

A že se jednalo opravdu o mimořádný sportovní svátek, svědčí oficiální údaje pořadatelů – posuďte sami: her se zúčastnilo 2900 handicapovaných sportovců z 12 zemí s postižením tělesným, zrakovým, sluchovým, spastickým a mentálním. Hry pořadatelsky zajišťovalo přes 800 dobrovolníků, přítomno bylo 375 trenérů, 260 sportovních klubů a 35 družstev ze středních a vysokých škol !!!
Záštitu nad sportovním podnikem převzal sám starosta Montrealu, finanční zajištění převzal (mimo jiné) opravdu mocný partner – Banque Nationale.
Sportovní klání probíhalo na špičkových sportovištích za účasti médií a diváckého zájmu. Soutěžilo se v atletice, basketbalu, boccie, ragby vozíčkářů, goalballu, plavání, vodním pólu, moderní gymnastice, fotbalu, volleyballu, floorballu, hockey ballu a konečně cyklistice.
Českou republiku v Kanadě reprezentoval dvojnásobný paralympijský vítěz a mistr světa, cyklista, Jiří Ježek. Cyklistické závody probíhaly po tři dny a závodilo se v silničním závodě, časovce a kritériu. Závody byly zároveň hodnoceny jako Americký pohár.
A pořadatelé připravili závodníkům opravdovou lahůdku. Závodilo se totiž v centru Montrealu na okruhu Gilles-Villeneuve, kde za měsíc pojedou svůj závod také vozy F1. Svezení na takové trati je mimořádným zážitkem.
Závodům vůbec nepřálo počasí, bylo velmi chladno a závodníky po celé tři dny provázela doslova průtrž mračen.
Jirka Ježek do závodů nastupoval z plného tréninku, který byl pouze částečně upraven, tak abychom ozkoušeli a otestovali závěrečnou fázi předzávodního období. Nicméně výsledek byl ohromující a je pouze dokladem a zúročením obrovské tréninkové píle, kterou Jirka v zimním přípravném období do tréninku na tuto sezónu vložil. Jiří Ježek ve všech závodech zvítězil stylem start – cíl s obrovským náskokem a stal se tak nejenom vítězem své kategorie ve všech disciplínách, ale zvítězil i ve všech závodech bez rozdílu kategorií a stal se celkovým vítězem American Cupu!

Viktor Zapletal
Vedoucí trenér reprezentace cyklistiky TP