20 Čvc

Paralympijský den v Novém Městě nad Metují

Paralympijský den pro nepostižené děti pořádají ve čtvrtek 28. června 2007 členové Sportovního klubu v Novém Městě nad Metují.

Chlapci i dívky z pátých a šestých tříd tří základních škol v Novém Městě nad Metují budou soutěžit v sedmi disciplínách – lukostřelbě, skoku dalekém, sprintu na 60 m a 150 m, hodu oštěpem, diskem a vrhu koulí. Přičemž každá disciplína bude představovat některou z paralympijských kategorií.
„Podobný nápad se nám osvědčil již před lety, kdy jsme paralympijský program připravili pro děti na letním táboře. Od letošního roku bychom chtěli z této akce pro novoměstské školáky udělat tradici. „Nevidomí“ budou mít oči zavázané šátkem a na trati 60 m je povede traser, vrhačské disciplíny závodníci absolvují ze speciální konstrukce stejně jako vozíčkáři a na sprint a skok „amputářů“ přivážeme atletům jednu ruku k trupu. Smyslem akce je přiblížit dětem paralympijské prostředí a naučit je zhodnotit a vážit si výkonů handicapovaných sportovců,“ říká ředitel akce Aleš Žďárský.
Do akce se zapojí na 160 dětí ze všech tří základních škol v Novém Městě nad Metují. V tamním Sportovním klubu má příprava paralympioniků už dvacetiletou tradici. Za tu dobu SK vychoval dlouhou řadu medailistů z letních paralympijských her a mistrovství světa v atletice, lukostřelbě, stolním tenisu a cyklistice.
„Od pořadatelů paralympiád jsme okoukali spolupráci se školami. Chceme, aby žáci brali sport handicapovaných jako samozřejmou součást masového, výkonnostního, ale i vrcholového a profesionálního sportu. A proto chceme žáky pozvat nejen do hlediště, ale i k vyzkoušení si výkonu handicapovaného sportovce. Z dnešní školní mládeže jednou vyrostou dospělí závodníci, rodiče, učitelé, potenciální sponzoři, zastupitelé či trenéři a bude dobré, když budou vědět, o čem paralympismus je,“ vysvětluje Libor Šnajdr, ředitel SK Nové Město nad Metují.
Na závěr akce proběhne beseda s paralympijskými vítězi, činovníky českého paralympismu i zástupci americké ambasády v Praze.
U příležitosti Paralympijského dne bude také neoficiálně uveden znovu do provozu areál Sportovního klubu, který v posledních dvou letech prošel celkovou rekonstrukcí.
Akce se koná pod patronací České asociace tělesně handicapovaných sportovců a pod záštitou Velvyslance USA v Praze Richarda W. Grabera.

David Šnajdr
Tiskový mluvčí
Český paralympijský výbor
724-080831