27 Pro

Co je projekt "NOHA"?

Seznamte se s novým projektem na podporu našich závodníků v běžeckém lyžování.

SAMOLEPKA NOHA Většina z nás si na sportování pořizuje kolo, lyže, boty, oblečení. Ale jsou mezi námi i kamarádi, kteří si pro svůj sport musí pořídit i více. Třeba nohu.

Od druhé poloviny roku 2006 se v našem oddíle začali připravovat dva lyžaři běžci se zdravotním handicapem – podkolenní amputací. Jsou to Karel Dvořák a Jan Bicek. Karel již získal v roce 2007 historicky první body na Světovém poháru IPC v Oberstdorfu. Cílem obou je kvalifikace na paralympijské hry Vancouver 2010. Kdo něco ví o technice běžeckého lyžování, tak si udělá představu o velikosti a obtížnosti této výzvy. Klasický běh patří k velmi technickým sportům z pohledu citlivosti a ovládání noh.
Zjistili jsme, že běžné protetické náhrady nejsou vhodné pro sportovní použití. Také pořizovací náklady nepatří k nízkým, i když jde o zdravotní pomůcku. Cena komponent se pohybuje v řádech desetitisíců / 100 000 kompletní náhrada /.

Rozhodli jsme se společně s našimi sponzory Axiom Tech s.r.o a SVS Fem s.r.o. vyvinout pružná chodidla pro účely běhu a druhé pro běžecké lyžování. Příspěvky obou sponzorů na vývoj jsou sponzorské, ale musíme financovat výrobu. A na to slouží akce „Noha“.

Doufáme, že sportovci ocení přístup našich dvou závodníků a akceptujete svůj příspěvek na našich akcích.
Jako revanš si s námi zasportujete a dostanete samolepku, která říká, že jste pochopili.