15 Bře

Rozhovor s lukostřelcem Zdeňkem Šebkem

1. Zdeňku, odjíždíš na reprezentační soustředění, s jakým cílem?

Zdeněk Šebek Zahraniční soustředění reprezentace v Egyptské Hurghádě má hlavní cíl – umožnit lukostřelcům přípravu v příznivějších klimatických podmínkách. V ČR bychom ještě minimálně měsíc stříleli v halách. V Egyptě můžeme trénovat venku za teplot přes 20°C a můžeme střílet standardní vzdálenosti 30, 50, 70m. Další podstatná součást soustředění je přímořské klima, které zejména po zimním období prospívá organismu po zdravotní stránce.

2. Jaká byla dosavadní zimní příprava?

Já osobně jsem se zimní přípravou spokojen. Tuto zimu se mi vyhnuly zdravotní potíže, tak jsem mohl nerušeně střílet na svém tradičním místě pod krytým plaveckým bazénem v České Třebové. Trénink dále doplňuji ob den posilovnou.

3. Jak takové soustředění lukostřelecké reprezentace vlastně probíhá? Prosím, popiš nám běžný den na soustředění.

Budíček 7:00, snídaně, od 8:30 rozcvička pod vedením fyzioterapeutky Petry Rouskové, poté lukostřelecký trénink do 12:00. Oběd a po obědě relaxace u bazénu – plavání. Od 14:30 odpolední lukostřelecký trénink do cca 17:30. Poté osobní program, večeře, masáže apod.
Po čtyřech dnech dvoufázového tréninku půl den volno. Po dalších 4 dnech celý den volno – program dle vlastního uvážení – relaxace nebo případný výlet.

4. Na vyhlášení paralympionika roku jsi mi říkal, že jsi udělal určité technické změny na svém luku. O co přesně šlo a proč?

To byl jenom rozhovor mezi námi dál bych nechtěl nic veřejně prezentovat. Jednak je to dost složité k vysvětlování a pokud se vše osvědčí, budu určitě sdílnější.

5. Vyhrál jsi už prakticky vše, jsi čtyřnásobný mistr světa a jeden z našich nejúspěšnějších sportovců, s jakou motivací míříš do Pekingu?

Zatím stále čekám na oficiální potvrzení své účasti v Pekingu. Pokud se účast podaří, podřídím veškerou svoji činnost co nejlepší přípravě a k co nejlepšímu umístění a výsledku. Motivace mám stále dost – jsou tu noví soupeři a střílení mě stále baví.

6. Ve tvém profilu je kolonka trenér nevyplněná. Opravdu se připravuješ úplně sám?

Ano, je tomu tak. Na začátku své kariéry jsem čerpal hodně informací od Hadašovy rodiny. Jméno Hadaš je v lukostřelbě pojem. V roce 1938 se stal F. Hadaš v Anglii mistrem světa. Shodou okolností se mi podařilo 8.8.1998 získat první titul také v Anglii. Magické osmičky jak v pořadu ČT.
Další zkušenosti jsem čerpal především na závodech ČLS. Dál stačí jen se dívat kolem sebe a vědět, co člověk dělá. Trenér stejně do hlavy nikomu nevleze, takže může komentovat jen to, co vidí. Dobrého psychologa jsme zatím neobjevili.

7. Kdo se nikdy blíže nesetkal s vrcholovou lukostřelbou, může nabýt naivního dojmu, že tento sport není nijak fyzicky náročný. Opak je však pravdou. Lukostřelba je nesmírně náročným sportem, jak po stránce psychické, tak fyzické. Kolik hodin strávíš v posilovně, kolik šípů za trénink nastřílíš a jakou zátěž na luku taháš? (pozn. redakce: obecně platí, že čím lepší střelec, tím tvrdší ramena luku, výsledně pak špičkoví lukostřelci „natahají“ neuvěřitelné množství kilogramů)

Věřím, že psychika je tak 40% výkonu. To, co člověk tahá, na první pohled vypadá snadno. S oblibou půjčuji na zkoušku svůj luk lidem, které zajímá, jakou silou musím natahovat. Většinou se zhrozí, nebo luk nenatáhnou vůbec, když jim řeknu, že s touto silou ještě mířím a za závod vystřelím 144 šípů, ihned změní o snadnosti lukostřelby názor . Vše je ale jen otázka tréninku a zapojení správných svalů.
O posilovně jsem psal výše, za trénink jednofázový nastřílím kolem 130ti šípů, dvoufázový tak 200. Osobní rekord mám 295 šípů za den. Za rok nastřílím cca 20 000 šípů, už asi 10 let za sebou.
V terčové lukostřelbě je limit síly luku stanoven na 60lbs (necelých 30kg). Většina střelců z kladkového luku tento limit využívá. Já jsem s 60lbs neměl problém, ale od roku 2006 v mé kategorii W1 byl limit snížen na 45lbs, což mě moc nepotěšilo.

8. Jakou máš značku luku a kolik takový luk, který pojede do Pekingu s medailovými ambicemi, stojí?

Nyní střílím kladkovým lukem HOYT Trykon XL. Kurz koruny k dolaru se stále lepší což zlevňuje i lukostřelecké vybavení. Kompletní luk dnes stojí kolem 50tis. Kč. Šípy se kupují v sadách po 12ks v ceně cca 1500,- Kč/ks (Easton X10 Protour).

9. Jak se díváš na mladé závodníky v lukostřelecké reprezentaci handicapovaných? Je tam někdo s takovým talentem, jako máš Ty?

U sebe bych nemluvil o nějakém talentu. Já mám všechno docela dost vydřené tréninkem. Když pominu to, že se ještě necítím starý, tak tu vyrostl především David Drahonínský. Má jednu velkou výhodu, že žije v Praze kde je hned několik lukostřeleckých oddílů a může tak využívat jejich zázemí i případné trenéry. To moje Východní Čechy jsou pole neorané i prostory na střílení mám jenom pro sebe. Můj první titul MS jsem získal tak, že jsem na trénink vozil malou terčovnici v autě a jezdil jsem střílet na různá místa v okolí Třebové, nebo do 60km vzdáleného Nového Města n.Metují. Jezdit si sám pro šípy po trávě byl pěkně tvrdý chlebíček.

10. Družstvo České republiky je úřadujícím mistrem světa z loňského MS v Koreji. Jaké jsou šance družstva pro Peking?

V Pekingu je vypsaná soutěž družstev pouze v kategoriích olympijský luk. Takže se mě netýká.