2 Srp

Vynikající úspěch Jiřího Ježka

Opravdu výjimečnou sezónu má mistr světa, Jiří Ježek. Na otevřeném Mistrovství střední Evropy cyklistů všech kategorií obsadil celkově, fantastické, třetí místo.

Jiří Ježek Prestižní, velmi náročný a 212 km dlouhý závod Okolo Vysokých Tater je oficiálním Mistrovstvím střední Evropy cyklistů všech kategorií. Od profesionálů po trénované amatérské silničáře. Na start letošního ročníku se postavilo 550 závodníků ze Slovenska, Maďarska, Polska, USA, Velké Británie, Holandska, Itálie a České republiky.
Závod vede nádhernou přírodou Tatranského národního parku a cyklisté objedou dokola celé Vysoké Tatry, část závodu vede i po polském území. Jiří Ježek byl celý týden v Tatrách na soustředění před LPH v Pekingu a závod tedy absolvoval z plného tréninku. Přesto na 105 km nastoupil k úniku a spolu s dalšími dvěmi jezdci takto jeli téměř 70 km. Skupinka si postupně získala až 3 minutový náskok, nicméně na poslední vrchařské prémii, 40 km před cílem zbyl na čele závodu pouze Jirka. Prémii vyhrál a poté ho dojela 5 ti členná skupinka ve které byli všichni favorité v čele se slovenským olympionikem (ihned po skončení závodu odlétal do Pekingu) a profesionálním mistrem Slovenska Matějem Jurčem z profesionálního Pro Tour týmu Milram.
V závěrečném náročném stoupání se Jurčo odpoutal od skupiny a zvítězil před Pavolem Polievkou z Dukly Trenčín a Jirkou Ježkem.
Vzhledem k účasti kompletní silniční maratónské špičky z Čech, Slovenska a Polska a prestiži závodu jde o mimořádný úspěch našeho reprezentanta.
Tím spíše, když uvážíme, že Jirka závod absolvoval ve veliké pohodě, z plného tréninku. Jiří Ježek byl nejaktivnějším jezdcem celého pelotonu a na špici závodu strávil nejdelší dobu ze všech závodníků.
Uznání a obdiv, kterého se našemu reprezentantovi dostalo od závodníků, diváků i pořadatelů závodu je těžko popsatelné.
„Jsem opravdu spokojený a musím přiznat, že i trochu zaskočený pocitem, jak dobře se mi po náročném třítýdenním tréninkovém bloku jelo. Chci poděkovat hlavně Soně a Viktorovi, kteří mi z doprovodného vozu strašně moc pomohli ( a nejen mě, protože často podávali vodu i jiným závodníkům) a dík patří také mým parťákům z úniku. Byl to těžký, ale krásný závod. Před další fází tréninku na Peking mi to dodalo nejen potřebné sebevědomí, ale i chuť!!!“
Jiří Ježek, Tomáš Kvasnička a trenér Viktor Zapletal se nyní přesunou do světového centra UCI ve švýcarském městečku Aigle k 10-ti dennímu soustředění na jedné z nejlepších a nejrychlejších cyklistických drah na světě.