20 Srp

Z Pekingu zmizel smog

Neuvěřitelné se podařilo, sportoviště v Pekingu už nejsou zahalena smogem.

Naopak od minulého pátku sice teploty přesahují třicet stupňů ve stínu, ale bývá jasno a předchozí bouřky vyčistily v čínské metropoli ovzduší.
A další předpovědi počítají s tím, že se počasí nezhorší. Proto se zdá, že jeden z největších strašáků her je pryč.
‚Pokud jde o kvalitu ovzduší, zažíváme nejlepší srpen od roku 1998. Například v pondělí bylo ovzduší excelentní,‘ řekl listu China Daily Tu Šao-čung, zástupce ředitele Pekingského úřadu pro životní prostředí. Představitelé Mezinárodního olympijského výboru dokonce vydali prohlášení, které kritizovalo některá zahraniční média, která podle nich psala o smogu v Pekingu i ve dnech, kdy měření nic takového neprokázalo. A je pravda, že situace je v tomto směru momentálně dobrá. Kromě spásonosného deště podle odborníků k lepšímu vzduchu přispěl i zákaz práce na stavbách v průběhu olympiády a zářijové paralympiády, zastavení provozu některých továren a nařízení o omezení používání aut.
Jediný incident kvůli smogu se tak odehrál při příletu amerických cyklistů, kteří si už při odbavení na letišti demonstrativně nasadili na ústa roušky. Druhý den se ale za to vedení výpravy USA organizátorům omluvilo.