30 Zář

Ironmann Michal Šiška odjíždí na HAWAII

Člen reprezentačního týmu handbike devětadvacetiletý Michal Šiška potvrdil své kvality a předpoklady a po úspěšně zvládnuté kvalifikaci v belgických Antverpách odjíždí bojovat s nejlepšími triatlonisty světa na Havaii, kde absolvuje prestižní závod Ironmannn. 3,8 km plavání, 180 km na handbike a maratón, tak to je dávka, kterou bude muset Michal absolvovat v jednom jediném závodě.

‚Byla to výzva, já ji přijal a vyhrál jsem. Jsem na sebe moc hrdý,‘ neskrývá nadšení. ‚Hlavně psychicky to bylo náročné, kvůli počasí a defektu, který mě postihl na formulce. Jenže i přesto jsem to dokázal, a jedu na Havaj. Budu mezi pár vyvolenými lidmi na světě, kteří to dokázali,‘ těžko krotí euforii.

Prestižních a nejtěžších závodů světa se účastní, spolu s celosvětovou triatlonovou špičkou, pouze pět nejlepších vozíčkářů, kteří do závodu postupují právě na základě kvalifikace v Antverpách. Pro Českou republiku je vynikajícím úspěchem, že spolu s Michalem úspěšně prošel kvalifikací i další Čech – specialista na tuto disciplínu, který již Ironmanna několikrát absolvoval, zkušený Zbyněk Švehla.

Své šance ve sledovaném závodě na Havaji Michal nechce zatím příliš hodnotit. ‚Je to další výzva. Opět ji přijmu a uvidí se, jak dopadnu,‘ prozradil mladý referent havlíčkobrodského městského úřadu a zároveň člen havlíčkobrodského Alfa klubu, který pod patronací Centra pro zdravotně postižené podporuje výkonnostní sport paraplegiků.

Mimo životního úspěchu v podobě kvalifikace na Havaj letos Michal Šiška uspěl i na domácí scéně hanbike – získal vynikající třetí místo na mistrovství republiky.


Michal Šiška, ilustrační foto