2 Říj

Mistrovství Holandska olympijských a paralympijských tříd

Již poněkolikáté se uskutečnilo druhý víkend v září v Medembliku otevřené Mistrovství Holandska ve třídách 470, Finn, Yngling, Star, 49er, Laser, Laser Radial, 2.4mR a nově i F18.

Závodů se zúčastnily i posádky které s vrátily z Olympiády z Číny a zajímavostí bylo, že jely v jiných třídách než obvykle. Jen Pieter Jan Postma ve třídě Finn jel na „své“ lodi a s přehledem vyhrál.
Závod se těšil velké pozornosti médií a fotografů, neboť se zde na jednom závodě soustředili ti nejlepší jachtaři z Holandska, což je tím pádem zajímavé i pro sponzory.
Škoda, že se u nás rovněž nekoná podobný podnik, kde by se na jednom místě a v jednom čase konaly závody olympijských tříd.
Ve třídě 2.4 mR se zúčastnili za Českou republiku Viktor a Alexander Sadílek. Na rozdíl od loňského roku, kdy Viktor skončil třetí, měl tentokrát smůlu, kdy v těžkých podmínkách a velkých vlnách (viz video) praskl boční vant a jen zázrakem nezlomil stěžeň.
Takové štěstí neměl holandský závodník kterému se po prasknutí vantu okamžitě zlomil v palubě stěžen. Tento druhý den závodu, kdy komise musela zrušit ranní starty pro nárazový vítr až 30 uzlů a muselo se čekat na zmírnění větru, byl osudný i pro dva Stary a jejich stěžně.
Vítězem ve třídě 2.4 mR se nestal dle očekávání místní favorit z předních příček světového žebříčku Andre Rademaker, ale cizinka z Velké Británie Megan Pascoe.
Jistě by stála za úvahu příští větší česká účast na tomto krásném a kvalitním závodě.

Výsledky ve třídě 2.4 mR:

1. Megan Pascoe (GBR)
2. Andre Rademaker (NED)
3. Barend Kol (NED)

5. Alexander Sadilek (CZE)
10. Viktor Sadilek (CZE)
11. Jan Haan (NED)

Webové stránky závodů s výsledky všech tříd: zde
Video ze závodů první den: zde
Video ze závodů druhý den: zde
Video ze závodů třetí den: zde

18. září 2008 – Alexander Sadílek