19 Lis

Mistrem republiky v paradrezuře se stal Jan Rous

Jan Rous z Kralic nad Oslavou se letos, již po páté, stal mistrem republiky v paradrezuře.

‚S koňmi jsem začal v deseti letech, kdy jsem dostal leukémii a částečně jsem přišel o zrak. Nejdříve jsem měl poníka Moniku. Pokračoval jsem s velkými jezdeckými koňmi. Pak jsem se dozvěděl o závodech postižených a paradrezuře a začal jsem trénovat. Nyní mám už druhým rokem koně Salvadora. Ježdění se mi líbí a dává mně určitý smysl života a motivaci. Několikrát jsem se zúčastnil mistrovství světa i jiných mezinárodních kvalifikačních závodů. Bohužel, na letošní olympiádu do Číny jsem se nedostal, protože jsem nesplnil kvalifikační limit. Snad to vyjde příště,‘ zhodnotil jezdec Jan Rous.
Základ a smysl ježdění vychází z hypoterapie, rehabilitace na koni, kdy kůň jezdcům – vozíčkářům nahrazuje nohy a volný pohyb. Ježdění pomáhá rehabilitovat a uvolňovat páteř, klouby, končetiny, ale jde i o psychické vyrovnání.
Mistrovství se konalo koncem října. Hodnotí se týmová úloha, povinná úloha a kýr. To je drezurní úloha na hudbu, jakási volná sestava, splynutí jezdce a koně s hudbou. Paradrezura jako taková je sportovní disciplinou pro handicapované jezdce. Jezdí se po obdélníku 20×40 metrů, kdy po obvodu obdélníku jsou písmena, u kterých se plní úlohy. Honza má problémy zrakové, tak v písmenech stojí i lidé pomocníci, kteří mají černá trika s velkými bílými písmeny pro lepší orientaci. Rozhodčí hodnotí přesnost provedení cviků.