15 Pro

Tréninková poradna, otázka 9.

Handbike v zimě – 2. část

Pokud budete jezdit venku, mějte na mysli, že nesmíte nastydnout a náležitě se oblečte do nepromokavého oblečení. Vhodnější je oblečení složené z více vrstev funkčního prádla, které jsou prodyšné. Na hlavu si pořiďte kuklu a nohy obujte do kvalitních zimních bot a zabalte je do návleků. Doporučuji natřít nohy (včetně chodidel) a ruce hřejivou emulzí a trénink zkrátit na 1 hodinu. Dobře se před tréninkem rozcvičte, tak abyste už zpočátku vyjížděli z domu rozehřátí. Ideální je dvoufázová kombinace, samozřejmě pokud to podmínky dovolí – rozjetí na trenažeru např. v garáži a následný přechod ven. Jezděte pouze pokud je suché počasí.
Nicméně je jasné, že trénink v tomto období se bude odehrávat především na trenažeru. Toto je pro celou řadu závodníků nepřijatelné, prostě nejsou schopni tak dlouhou dobu vydržet na jednom místě. Zde je potřeba zdůraznit, že cyklistické trenažery prošly za poslední roky mimořádným vývojem a samozřejmostí je dnes jejich napojení na počítač. Trénink tak dostává úplně jiný rozměr a především se stává plnohodnotným ve srovnání s klasickým tréninkem na silnici. Počítač totiž sám přidává a ubírá zátěž podle profilu absolvované trasy. Trasu si můžete vybrat nabídky softwarového programu, který budete mít nainstalovaný v počítači. Můžete tak absolvovat nejvýznamnější světová cyklistická stoupání (např. Passo Stelvio, Marmoladu či Alp de Hue, které znáte z Tour de France a Giro di Italia, případně absolvovat celé etapy z významných cyklistických závodů. Cena takového trenažeru se pohybuje od 15 tisíc a cena sofware začíná na přibližně 3 tisících. Přes skutečnost, že jde o částku poměrně velkou věřte, že pokud se pro tuto investici rozhodnete, tak nebudete litovat.
Trénink vás doslova pohltí, bude Vás bavit a počítač vás donutí kvalitně trénovat. Přikládám odkaz na firmu, která se specializuje na tuto problematiku. Software od této firmy používá druhým rokem i Jiří Ježek, pro něhož se kvalitní podzimní a zimní příprava stala základem mimořádného úspěchu na paralympiádě v Pekingu. www.sportsoft.cz
Jak poznáte, že se lepšíte a že váš trénink má efekt? Nepoznáte to za týden ani za měsíc. Vaše kondice se bude zvyšovat postupně, je to otázka měsíců, ale na jaře uvidíte, že trať, kterou jste s námahou absolvovali v létě nyní jedete o poznání lehčeji, v nižších tepech a že máte dostatek sil na vrcholu kopce i zrychlit, což je ideální základ pro závodění.
Tak trénujte, trénujte, trénujte, trénujte, trénujte a přibližně za měsíc si povíme něco o dalším tématu, které vás hodně zajímá – totiž o soustředěních – kdy jsou nejvhodnější a jak na nich trénovat, aby výsledný efekt byl pro vás maximální.

/Viktor Zapletal/