5 Led

Jiří Ježek úspěšně ukončil svou letošní australskou misi

Po více než dvou týdnech tvrdého objemového tréninku na slunném Gold Coastu, se náš nejlepší handicapovaný cyklista rozhodl změnit svůj program pro poslední týden svého australského pobytu, když přijal pozvání na prestižní, divácky velmi sledovanou sérii kritérií „Jayco Bay Classics“ a přesunul se tedy do o mnoho chladnějšího Melbourne.

Nečekanou změnou tak ovšem připravil horké chvíle svému trenéru Zapletalovi, který pro něj musel na poslední chvíli vyřizovat závodní licenci pro rok 2009.

Svůj první letošní závod tak mohl ježek absolvovat hned 2. ledna, ve starobylé přístavní čtvrti Melbourne Williamstown. Po počátečních problémech s adaptací na závodní rychlost, zajel závod s přehledem a dokončil v pohodě v hlavní skupině. Krásnému závodu přihlížely davy lidí a skvělou atmosféru umocňoval vynikající komentátor. Poté se závodníci přesunuli do dalšího přístavního města Geelong, kde se měly odehrát následující dva závody série.

První z nich proběhl na dvoukilometrovém okruhu, vedoucím krásnou botanickou zahradou v parku na okraji města. Krátký okruh ovšem nedal nikomu šanci prosadit se sólově a v silném větru a poměrně rovinatém profilu trati se čekal hromadný spurt. Jirka se v průběhu závodu pokusil o dva samostatné úniky, které ale neměly dlouhého trvání. Alespoň na sebe, na rozdíl od předchozího závodu, výrazněji upozornil. Finiš závodu, který, jak se předpokládalo, směřoval do spurtu, poznamenal těžký hromadný pád, kterému se však naštěstí vyhnul.

Druhý závod v Geelong, tentokrát v Eastern Park, se Ježkovi příliš nevydařil. Vinou nevýhodného nalosování na startu se ocitl již od počátku závodu uzavřen za skupinou slabších závodníků, která znemožnila jeho snahy probojovat se do čelní skupiny a po dalším pádu dvou závodníků bezprostředně před ním, už neměl šanci na dobré umístění.

Nejlepší ovšem má přijít na konec a tak Ježek své nejlepší vystoupení v letošní sérii předvedl až v posledním závodě, v Portarlington. Odhodlaný předvést se početným divákům, kteří ho celou sérii podporovali se na nejtěžší trati Bay Classic s náročným stoupáním a nebezpečnými zatáčkami už od startu držel mezi nejlepšími. „Podařilo se mi dobře odstartovat a i když každé z osmadvaceti stoupání dost bolelo, nenechal jsem si ty nejlepší závodníky ujet.Ve třetině závodu už nás zbylo z původních devadesáti jen asi třicet. Pak přišel nebezpečně vyhlížející pád. Zůstal jsem zablokován „smotanými“ jezdci, ale rozhodčí mi podle pravidel dali možnost neutrálního kola, takže jsem se opět zařadil do čela pelotonu. Od poloviny závodu už nás kroužilo jen patnáct. Tři kola před cílem jsem se pokusil o nástup, ale náskok mi vydržel jen jedno kolo. Udělal jsem to hlavně pro diváky, což mělo efekt. Byla to skvělá tečka za závody i za celým australským pobytem.“

Ježek tak může být opravdu spokojený. Množství kvalitních kilometrů i další zkušenosti ze závodů se jistě v letošní sezóně budou hodit.

/Soňa Ježková, www.jirijezek.cz/

FOTO: Soňa Ježková