23 Led

5 otázek pro trenéra běžeckého lyžování Jana Havlíčka

1. Koho jsi nominoval na letošní mistrovství světa?

O běžecké lyžování mají zájem dva sportovci – Karel Dvořák a Jirka Kalousek a ti také na MS jedou.

2. V jakých disciplínách budou naši běžci závodit?

Na MS je čeká 20 km klasicky, 10 km volnou technikou, sprint klasickou technikou. Pro letošní rok jsme si přidali také biatlon, což budou dva závody. To vše v 7 dnech bude pěkný záběr pro všechny.

3. Jaké jsou šance našich reprezentantů na úspěch?

Běžecké lyžování v ČATHS je velmi mladý sport, závodníci se mu věnují krátce. Před dvěmi lety byl úspěchem první bod ve světovém poháru, vloni bychom za neúspěch považovali nebodovat v některém závodě. Letos bude pro nás nový biatlon a i zde bychom chtěli udržet bodované umístění v každém závodě u obou závodníků. Vím, že to zní jako alibistický cíl, ale stabilita určité výkonosti bude pro nás ukazatelem, že v tak malé základně jdeme správným směrem.

4. Jiří Kalousek je dlouholetý a úspěšný cyklistický reprezentant, mimo jiné 5. na MS v Aigle z roku 2006. Jak dlouho trvalo než se z něho stal „bežkař“?

Jirka na běžkách jezdil příležitostně i dříve během zimní přípravy. Rozhodně neměl problém s volnou technikou, bylo jen nutné se zaměřit na nácvik techniky, rovnováhy, prodloužit skluz. Funkční parametry má pro tento sport dobré.

Letošní sezonu začal také s klasickým lyžováním. Po prvních trénincích, které protrpěl a považoval za trest se však propracoval do pocitů, že 30 km výlet klasicky po táhlých rovinách a stoupáních v Jizerkách je úžasný zážitek / uvědomme si, že nemůže jet soupaž /. Technicky je stále co zlepšovat, v těžkých závodech to snad dotáhne fyzičkou.

5. S jakými cíli odjíždíte na MS a jaké umístění budeš považovat za úspěch naší výpravy?

Cíle nemáme vysoké, ale velmi by mne potěšilo zvýšení bodového zisku oproti loňským výsledkům a u každého alespoň jeden závod pod hranicí nominace na paralympijské hry, tzn. V první polovině závodního pole.