23 Led

V pátek bude slavnostně zahájeno Mistrovství světa v běžeckém lyžování a biatlonu

Od 23.ledna do 1.února 2009 se ve finském Vuokati bude konat Mistrovství světa v biatlonu a běžeckém lyžování. Přes 100 sportovců z 20 zemí bude soutěžit v obou druzích sportů.

„Sportovci z celého světa přicházejí, aby se podělili o jedinečné sportovní zážitky a o možnost zažít paralympijské hodnoty jako jsou odhodlání,odvaha a rovnoprávnost.“, řekl Prezident IPS Sir Philip Craven, který se zúčastní pátečního slavnostního zahajovacího ceremoniálu ve Vuokati.

Šampionát je pořádán Vuokati Sport Institutem za podpory finského NPC, Městským úřadem Sotkamo, IPC a samozřejmě za pomoci ostatních partnerů a sponzorů.

Program Mistrovství světa zahrnuje závody žen i mužů v disciplinách běžeckého lyžování a biatlonu kategorií zrakově postižených a tělesně handicapovaných (sedících a stojících) sportovců. Každý den se bude konat až šest závodů za podpory velkého množství diváků lemujících tratě ve Vuokati.

Běžecké lyžování bylo na programu již při prvních Paralympijských her, které se konaly v roce 1976 v Örnsköldsviku, ve Švédsku, biatlon byl představen na Paralympijských hrách v Lillehammeru v roce 1994. Oba sporty jsou řízeny prostřednictvím sekce severského lyžování IPC, která uzpůsobila pravidla lyžování pro handicapované dle pravidel Mezinárodní federace lyžování (FIS) a Mezinárodní unie biatlonu (IBU).

Za Českou republiku se šampionátu zúčastní za tělesně postižené sportovce Karel Dvořák a Jirka Kalousek. Oba se pokusí získat co nejlepší umístění v pěti disciplínách ( biatlon – 12,5km a stíhací závod, běžecké lyžování -20km klasicky, 10km volnou technikou, sprint klasicky). Za zrakově postižené sportovce budeme držet palce Mirce Sedláčkové, která nastoupí pouze k běžeckým disciplínám ne biatlonu.

Nejvýznamnější události ze soutěží šampionátu budou vysílány prostřednictvím internetového kanálu IPC ParalympicSport.TV na webových stránkách www.ParalympicSport.tv

Více informací o šampionátu na stránkách http://www.paralympic.org/release/Winter_Sports/Nordic_Skiing/ a na www.ipcvuokatti2009.net