16 Srp

ME v lukostřelbě handicapovaných – Nymburk 14.8.2006

Sedm světových rekordů přinesl první den Mistrovství Evropy v lukostřelbě handicapovaných
Osmým rekordem je vysoká účast lukostřelců i zemí
Hned sedm světových rekordů překonali účastníci 4. mistrovství Evropy v lukostřelbě handicapovaných během prvního dne šampionátu konaného v těchto dnech v Nymburku.
Závodníci v pondělí stříleli po 36 šípech na dvě nejdelší vzdálenosti celého programu rozděleni do čtyř kategorií podle druhu postižení a typu luku.
Světové rekordy překonali Sergey Atamanenko z Ukrajiny v kategorii muži stojící na 70 m výkonem 332 bodů, dále Alberto Simonelli z Itálie v OPEN kategorii mužů kladkovým lukem na 90 m výkonem 329 bodů a v kategorii žen OPEN kladkovým lukem na 70 m Carmen Rubio ze Španělska výkonem 331 bodů.
Dále v kategorii nevidomých, kteří jsou v paralympijském programu oficiálně vůbec poprvé, ustavili nové světové rekordy:
Terry Ottewell z Velké Británie na 30 m (terč 60 cm) výkonem 146 bodů, na tutéž vzdálenost, ale s terčem 80 cm, nastřílel Noel Gabriele z Francie 183 bodů.
Mezi nevidomými ženami si nejlépe vedla Dorothy Cooper z Velké Británie, když na 30 m do terče o průměru 60 cm nastřílela 79 bodů a do terče 80 cm 152 bodů.
4. mistrovství Evropy v terčové lukostřelbě handicapovaných se účastní také rekordních 137 lukostřelců z 21 zemí.
Záštitu nad šampionátem převzal Premiér Jiří Paroubek. Jeho politický oponent a předseda ODS Mirek Topolánek dokonce mezi účastníky včera zavítal a vyzkoušel si střelbu z luku.